Opis forum
Moderator
Ta o której opowiem jest medytacją jednocześnie pozwalającą pozbyć się nie tylko stresu, ale i "złości" na pogodę czyli aurę wokół nas. Medytacja z Opadami jest medytacją specyficzną i tu każdy może ją różnie odbierać. Dlaczego tak jest? Nie o to chodzi, że każdy z nas jest inny i ma inne "humory", ale my sami jedną i tę samą medytację w różnych okolicznościach będziemy odbierać inaczej. Np. Jadę na zimowy wypoczynek, pełno śniegu, stale i stale pada a my się cieszymy, że tak pięknie, że na narty, sanna, ale ta sama sytuacja w miejscu zamieszkania będzie często odbierana inaczej i narzekamy stresując się a przecież na to czy pada deszcz czy śnieg nie mamy żadnego wpływu, a tu marudzimy: "znów muszę odśnieżać przejścia bo śniegu dużo, odmieść samochód bo zasypało" i znów wiele złego powstaje wvnaszych myślach.
Ale tu nie pomyślimy o tym jak sobie pomóc tylko się blokujemy negatywnymi myślami a z tego osłabienie organizmu i... tak, choroby. Aby temu zaradzić zaprzyjaźnij się z opadami i zobacz co w nich dobrego. Powiesz, drogi Czytelniku - "a co dobrego z opadów deszczu i powodzi" - ale czy i temu nie można zaradzić, za dużo opieszałości w nas samych, a przecież każdy z nas za coś odpowiada, nie tylko dla siebie ale za całe nasze ziemskie bytowanie. Zastanów się ile jest zła, a z tym negatywnej energii zbierającej się dookoła ivwłaśnie między innymi ściągającej samo zło na ludzkość.
W zależności od pory roku, a głównie od opadów, które występują zaczynasz medytację od odpowiedniej strofy. Początek i zakończenie jest niezmienne, ale część środkową medytacji wybierasz w zależności do opadu którego dotyczy. Musisz wytworzyć w sobie pozytywne uczucie do sytuacji i nie pozwolić na biadolenie. Wizualizacja, którą stworzysz będzie miała wpływ na całą sytuację wytworzoną w twoim umyśle. Dlatego warto te medytacje stosować nie poddawać się niechęci na istniejące okoliczności i zmienność naszej aury. Zaprzyjaźnij się ze śniegiem, deszczem, nawet mżawką, a przekonasz się jaka to doskonała część naszego luksusu w życiu codziennym.
I część
Wybierz spokojne miejsce, tak aby ci nikt nie przeszkadzał w skupieniu ...
oddychaj równomiernie, starając się eliminować wszystkie sugestie napływające do twego umysłu ...
zamknij oczy i pozwól sobie na relaksację całego ciała ...
wyobrażaj sobie jak się rozluźniasz ..................... jak ci dobrze ...
jesteś spokojny ................. zupełnie spokojny ...
weź trzy głębokie oddechy ...
obserwuj powietrze, które przenika całe twoje ciało ...
zastanów się nad sobą .............. ile razy w ciągu dnia nie mówisz prawdy ........ teraz zastanów się dlaczego? .......... czy to jest kłamstwo? .......... oszustwo? .......... obłuda? ........... czy chęć zysku? ........... a może chcesz się "wybielić"? zaimponować? ........... usprawiedliwić? ......... po co to robisz? ......... po co to ci jest potrzebne?...
to nie jest żadna spowiedź ........... uspokajasz swoje rozbiegane myśli .......... poczucie wewnątrz tkwiącej winy...
twoja podświadomość to przyjęła .......... wewnętrznie się buntuje ........... wyrzuć z siebie te kłamstwa ...
a teraz się zastanów ......... a może je przyjęła ...
wtedy ........... negatywnie się programujesz ........... wewnętrznie zdajesz sobie sprawę, że tak nie jest jak podajesz ...
a bronisz dalej ........... po co ja to robię ............
wyrzuć z siebie natrętne myśli niepewności, bojażliwości ...
jesteś silnym, prawym człowiekiem ........... jestem nim ...
II część
zobacz siebie (wizualizuj to podanie) jak idziesz ulicą i gęsto pada śnieg .......... jakie masz odczucie ...
dlaczego tak myślisz ...
zobacz jak wyglądasz ......... jak jesteś ubrany ......... jaka jest wokół ciebie droga ...
jeśli ci coś przeszkadza np. zimno ........... to dlaczego ...
teraz odrzuć te rozważania ........... wyciągnij rękę .......... bez rękawicy ........... płatki śniegu padają na twoją dłoń .......... czujesz ich miękkość ........... ich ciepło rozchodzące się po całym twoim ciele ...
ciepło kojące całą niechęć do sytuacji opadu ...
śnieżynka szybko znika z twojej dłoni .......... stopniała ........... nie, jest wewnątrz ciebie ........... jest częścią twego ego ...
zaprzyjaźnij się z nią .......... a na ręce widzisz następną i następną ......... wesoło mrugają .......... znikają ........... od twego wewnętrznego ciepła, które tkwi w tobie ........... ciepła miłości radości ......... co odczuwasz? ............ teraz wiesz ............ na pewno już wiesz ........... ja .......... kocham ............ śnieżynki .............. nie groźny jest opad ............ mróz ............ zimno ............ moja wewnętrzna miłość .......... moje wewnętrzne ciepło ........... daje radość ............ spójrz dookoła .......... jaki świat jest piękny ........... w tej bieli śni ...
wibracja koloru bieli, w której zawarte są wszystkie barwy tęczy ........... przenika mnie czuję się szczęśliwy, radosny ...
teraz wiem, że każda pora roku jest mi potrzebna ...
chłonę wibracje regenerujące moje ciało .......... umysł ...
jestem szczęśliwy ........... zdrowy i pełen zapału ...
rozumiem siebie ........... i każdą niechęć, kłamstwo zastąpię prawdą ...
teraz zauważ .......... jaki to ma wpływ na spokój twego umysłu ...
postanów ......... postanawiam dzień po dniu redukować każdą sytuację stwarzając zbędne stresy mego umysłu ...
kocham świat otaczający mnie .......... kocham każdą porę roku ...
wszystko jest wokół mnie przyjazne ...
moje śnieżynki są orędownikami przyjaźni z całymi zastępami śnieżynek ...
III część
stwórz sytuację dowolną .......... jak brodzisz w śniegu ........... ulepiłaś bałwana ......... Uśmiech, Radość ...
sanna, spacer po ośnieżonych ulicach ...
jak biało ......... pięknie .......... jestem szczęśliwy ...
naprawdę szczęśliwy ........... od dzisiaj śnieg mój przyjaciel...
nie będę smutny gdy będzie topniał .......... taka kolej losu ...
wszystko istnieje .......... a potem przemija ...
powstaje nowe do życia ........... taka jest Natura ...
jestem szczęśliwy ...
weź trzy głębokie oddechy i otwórz oczy ...
Analogicznie ujmujesz w medytacji opady deszczu czy też mgły. Medytacja ta pozwoli ci znaleźć niedociągnięcia np. w ubiorze, w odżywianiu się i często wskazuje dlaczego tak cierpisz gdy jest zimno i pada śnieg czy deszcz. Sami musimy dbać o nasze szczęście i zadowolenie.
Moja dusza była na ostrzu noża..
i zapomniałem , co znaczy " strach"